Денят ON AIR

Задълбочени коментари и анализи с гости на живо.

Всеки делник, 19,00.

Водещ: Ганиела Ангелова

Не повече пари, а нова система, категоричен бе Калфин

Вместо услуги, хората получават бюрокрация, изтъкна бившият вицепремиер
Публикувана: От:

Още по темата

 

Нови закони и повече пари за социални политики – ще се решат ли проблемите на хората?

"Добре е, че се отпускат тези пари, но следват нови недоволства. Системата трябва изцяло да се пренареди. Никой не е доволен от нея. Няма го чувството за справедливост. Впрочем, парите засега са обещания. Градим нови агенции. Вместо услуги, хората получават бюрокрация", отбеляза бившият вицепремиер и социален министър Ивайло Калфин.

Според него новите агенции няма да са по-ефективни. Вместо това сегашните агенции трябва да се укрепят и дигитализират.

"Самооценката на всеки е, че проблемите са тежки. Законите не трябва да се приемат под натиск, защото няма да работят. Ще има жестоки скандали и много обидени хора – за всеки неговият проблем е най-тежък. Системата трябва да се промени. Повечето пари ще създадат повече проблеми. Когато се прави реформа, трябва да се знае докъде ще се стигне. Майките на деца с увреждания са само част от всички хора с увреждания. Угоди им се. Техните семейства трябва да се социализират, но ние правим само нови агенции", подчерта той в "Денят ON AIR". 

По негови думи в бизнеса може да възникнат притеснения да наема хора с увреждания, тъй като ако иска да свие персонала си, не може да ги уволни лесно. 

"Фалшивите ТЕЛК-ове – цялата система на оценката на хората с увреждания трябва да се промени. Трябва да се възприеме методиката на Световната здравна организация. Така се дава персонален код. С него се определя трудоспособността на индивида. А не както е сега – какво не може да прави. Концепцията за нетрудоспособност трябва да отпадне", заяви Калфин. 

Вижте повече във видеото!

Коментари ( 1 )
  • 1

    Petar_Bonev

    08 дек 2018 | 09:39

    Гледах и внимателно слушах изказването( коментара) на г-н Калфин( който много уважавам като политик), в предаването Ви. Много се говори( коментира) по темата за хората с увреждания, от политиците, но има една подробност - " Никой не се опита мислено да си представи - Как би се чувствал, ако е на местото на човек с увреждане( с ампутиран долен крайник) и как, живота( ежедневието) му протича в инвалидната количка." Като се има предвид, освен затрудненията във физическите движения( и не възможността да се обслужва лично, а само с помощта от странична помощ, да може да се обслужи) - така също, трудностите стават повече, ако лицето е над 60 годишна възраст, както и липсата на нормални финансови средства, за да се оцелява. Пример - Аз също съм човек с увреждане( с болестта на Бюргер( ампутиран долен крайник) и Диабет), вече 26 години, съпругата ми се грижи за мен, и неотлъчно е до мен. До момента, според държавата( съм нямал право на енергийни помощи и други.) - преживяваме с моята и нейната пенсия. Вече толкова години, със своето физическо изпитание( заболявания) - не съм търсил съжаление, или милостиня от държавата, не обичам да хленча, просто стискам зъби и се боря с трудностите в живота си. Един човек с увреждане, не може да бъде разбран( каква е болката, и изпитанието в живота му) - от друг човек, който няма същите физически проблеми. Да не говорим, че човек в моето здравословно състояние, не би могъл да работи. Благодаря за вниманието! Просто не трябва да се говори от политиците по медиите - на "ангро" - за положението в което живеят ДНЕС - хората с увреждания.