Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Kакво е нивото на инвестициите у нас през тази година?

Коментар по темата в "Денят ON AIR" от директора на БАИ Стамен Янев

04.12.2018 | 21:05 Редактор: Ралица Братанова
Kакво е нивото на инвестициите у нас през тази година?

"Данните са изцяло положителни. Ако сравним с данните за предходната година, можем да кажем следното за 2017 г - 31 проекта на обща стойност приблизително 380 милиона лева с потенциал да разкрият около 4 000 работни места. За 2018 година към този момент говорим за 28 проекта на обща стойност приблизително 800 милиона. До края на годината ще сертифицираме още", коментира директорът на БАИ Стамен Янев  в студиото на "Денят ON AIR".

Той сподели, че тази година могат да се отчетат по една голяма инвестиция в Плевен, Ловеч и Враца.

Относно нападките на опозицията, че има срив в инвестициите у нас, Стамен Янев коментира, че те се четат по различен начин от институциите. По неговите думи БНБ представя методология, свързана с отчитането на всеки трансфер от чужбина, което невинаги дава реална представа. 

"Натрупа се голяма критична маса с проекти в сферата автомобилната индустрия - нещо, което аз приемам за своя лична кауза. На тази база все повече компании в тази област навлизат в България. Това дава възможност за развитие на технологиите, за откриване на голям брой работни места, за подобряване на образователната система, защото чрез такъв тип кадри можем да осъвършенстваме това, което имаме като образование", заяви  директорът на БАИ пред Bulgaria ON AIR.

По неговите думи науката, бизнеса и образованието заедно могат да постигнат сериозен икономически растеж в страната - нещо, към което цялото правителство се стреми в момента. Той обясни, че автомобилната индустрия в момента е приоритет.

"Считам, че като цяло България има традиции и могат да произлязат много добри и успешни проекти. Към настоящия момент има няколко сериозни запитвания от страна на китайски инвеститори, работим заедно с европейски и немски инвеститори, които имат традиционни отношения с големи китайски компании именно в сферата на автомобилната индустрия", сподели на финал Стамен Янев.

Гледайте видеото с целия разговор.