Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Д-р Тотко Найденов: Властта опиянява, поведението на Валери Симеонов беше обидно

Обществото има право да протестира, отбеляза той в "Денят ON AIR"

16.11.2018 | 20:55 Редактор: Василена Василева
Д-р Тотко Найденов: Властта опиянява, поведението на Валери Симеонов беше обидно

"Властта опиянява. Губи се чувството за лимит и граница. Подобно презрение към народа, каквото демонстрира Валери Симеонов, не е адекватно. Дори е обидно, обществото има право да протестира", каза в студиото на "Денят ON AIR" главният редактор на вестник "Български лекар" д-р Тотко Найденов.

Повод за думите му стана новината, че вицепремиерът Симеонов е подал оставка, а премиерът Борисов я е приел.

Оставката на вицепремиера идва след няколко седмици протести, предизвикани от изказването на Симеонов, с което той нарече протестиращите майки на деца с увреждания "кресливи жени" с "уж болни деца".

Пред Bulgaria ON AIR д-р Тотко Найденов коментира още темата за средната продължителност на живота в България.  

Последните проучвания показват, че при мъжете тя е 71,3 години, докато при жените със 7 години по-висока - 78,4 години. За жителите в градовете тя е 75,6 години, а за населението в селата – 72,8 години.

"Водим класацията за най-ниска средна продължителност на живота в Европа, защото нямаме здравно възпитание. Тровим се с цигари, около 48% както от мъжете, така и от жените у нас пушат, а това, което оказва най-голямо влияние е стресът", посочи д-р Найденов.

И отбеляза още, че нерационалното хранене също е голям враг. 

"Българинът яде твърде много пържено. Продуктите трябва само да се пекат или варят. Прекалява се и с плодовете, повече от 200 грама на ден не са препоръчителни, защото фруктозата в тях вдига кръвната захар. Освен това хората търсят евтиното. А то то не е здравословно. И оттам - ето ти го рака на дебелото черво" отсече Тотко Найденов.

Вижте видеото с целия разговор!