Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Напрежение между Газа и Израел: Страдат твърде много невинни граждани

През последните няколко часа ситуацията започна да се успокоява, отбеляза посланикът на Израел в България Ирит Лилиан пред Bulgaria ON AIR

13.11.2018 | 20:22 Редактор: Василена Василева
Напрежение между Газа и Израел: Страдат твърде много невинни граждани

Ескалация на напрежението по Ивицата Газа. Израел и "Хамас" си размениха въздушни удари. Един човек загина, а други 53-ма са ранени, след като палестински бойци изстреляха късно снощи 370 ракети срещу обекти в Израел. Това е най-сериозното изостряне на ситуацията в района от 2014 година насам.

"През последните няколко часа ситуацията започна да се успокоява. Това, което се случи обаче беше ужасно за гражданите на Южен Израел. Гражданите прекараха нощта в скривалища, твърде много невинни пострадаха. Всички се надяваме, че благодарение на някои посредници обстановката ще се нормализира", коментира в студиото на "Денят ON AIR" посланикът на Израел в България Ирит Лилиан.

Палестинската паравоенна организация "Хамас", която контролира Ивицата Газа, пое отговорност за атаката срещу Израел от вчера. 

Въоръжените сили на Израел също са извършили атаки по ключови обекти на "Хамас". Те са ударили над 70 позиции на екстремистите в Ивицата Газа по земя и въздух. Сред тях са обект на военното разузнаване на "Хамас" и сградата на телевизията на организацията "Ал Акса".

Ескалацията на напрежението заплашва да заличи усилията на ОНН, Египет и Катар за постигането на дългосрочно примирие в района.

"Отношенията между "Хамас" и Израел са на приливи и отливи. За съжаление нападенията продължават от 2005 година. Ивицата Газа трябваше да стане една независима единица, която да се оправя сама и да положи усилия за развитието, както и за по-добър живот на своите граждани. Вместо това обаче те са се съсредоточили върху тероризма срещу Израел", отбеляза още Ирит Лилиан пред Bulgaria ON AIR.

Вижте повече във видеото!