Денят ON AIR

Задълбочени коментари и анализи с гости на живо.

Всеки делник, 19,00.

Водещ: Ганиела Ангелова

Разходите в бюджета трябва да носят приходи – заяви доц. Григорий Вазов

Ректорът на ВУЗФ посочи още, че НЗОК трябва да бъде демонополизирана
Публикувана: От:

Още по темата

 

Скандал и процедурни хватки белязаха извънредното заседание на парламента. Депутатите се събраха, за да приемат бюджетите на НЗОК и общественото осигуряване.

"Нормално е. Още от 90-те години в парламента се карат и обиждат. Вероятно сега за първи път има такъв ръст на брутния вътрешен продукт. С това апетитите са по-високи. Бюджет 2019 година е най-добрият от последните няколко години. Създадени са няколко добри начини за акумулиране на средства. Проблемът винаги е в разходната част на бюджета. Винаги може да се появи предложение как да се разпределят тези пари по друг начин. Няма кой да каже кое е най-правилното в тази ситуация", отбеляза ректорът на ВУЗФ доц. Григорий Вазов. 

Според него разходите в бюджета трябва да се правят така, че да носят нови доходи. Правителството изпълнява приоритетите си с този бюджет, добави той в "Денят ON AIR".

"Отпускат се 500 милиона лева за здравеопазването. Те ще се усетят. Но проблемът е, че имаме натрупани проблеми в здравеопазването от 20 години. И още 500 млн. лв. да се отпуснат – ефектът няма да е такъв, какъвто искаме. Трябва да се демонополизира Здравната каса – това е решението", категоричен бе гостът пред Bulgaria ON AIR.  

Ако искаме да имаме функциониращо здравеопазване, то доц. Вазов твърди, че трябва да бъде създадена система, която да позволява всеки един от нас да може сам да контролира здравеопазването си. 

"Здравната каса доказа неефективната си форма на съществуване. Живеем в общество на партии. Когато става въпрос за големи парични потоци – винаги ще има политически краски в реформите", заключи той. 

 

Коментари ( 0 )