Денят ON AIR

Задълбочени коментари и анализи с гости на живо.

Всеки делник, 19,00.

Водещ: Ганиела Ангелова

Бизнесът настоява за орязване на майчинството. Има ли основание?

Спор по темата между директора на АИКБ Добрин Иванов и финансиста Мика Зайкова
Публикувана: От:

Намаляване на майчинството с два месеца и половина през първата година, а не изцяло отпадане на втората година. За това последно настоява бизнесът. Налага ли се обаче тази промяна? 

"Това предложение го лансираме почти всяка година, когато даваме становище по държавния бюджет. Винаги казваме, че сме против трите дни болнични, които са за сметка на работодателя и дългото майчинство", посочи изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Добрин Иванов.

Още по темата

 

И подчерта, че отпускът по майчинство у нас е 58 седмиците, което е рекорд в Европейския съюз. По думите му в голяма част от страните в ЕС майчинството е от 14 до 30 седмици. 

"В България е най-дългото по продължителност майчинство и не изпълнява целите, с които е въведено. Ражданията намаляват между 2 и 6% всяка година", заяви той в предаването "Денят ON AIR".

Финансистът от КТ "Подкрепа" Мика Зайкова не се съгласи с Добрин Иванов и отбеляза, че най-дългото майчинство е в Португалия. Тя даде пример и с Литва, където по думите ѝ 12 месеца се плащат 100% и майките имат право да останат вкъщи две години, като за втората година се плащат 70% от работната заплата.

"Да, наистина в България има дълго майчинство, но това е продиктувано и от качеството на живот. Другите страни успяха да си вдигнат стандарта на живот, но ние сме на дъното. Как това ще стане през 2020 или 2021 година?", коментира Зайкова пред Bulgaria ON AIR.

"Това ще стане само с повече работа и производителност. Само със социални помощи няма да станем по-богати", отговори ѝ Добрин Иванов и добави, че само за 2017 г. НОИ е изплатил 372 млн. лева за обезщетения на майките.

Изпълнителният директор на АИКБ посочи още, че адаптацията след дълго майчинство е трудна, а според него майките се деквалифицират и десоциализират. 

Мика Зайкова на свой ред настоя, че най-важно е детето, а по думите ѝ в яслите за 25 деца се грижат едва две жени.

"На работодателите им трябват кадри, само че дефицитът на кадри не може да бъде изваден от най-важното нещо - детето. Понеже няма кадри, айде сега майките", отвърна тя.

Вижте видеото с цялата дискусия.

Коментари ( 0 )