Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Има ли политическа игра в решението на РПЦ за Константинополската патриаршия?

Подобни сътресения създават множество конфликти, отбеляза богословът проф. Дилян Николчев в "Денят ON AIR"

22.10.2018 | 20:24 Редактор: Василена Василева
Има ли политическа игра в решението на РПЦ за Константинополската патриаршия?

Синодът на Руската православна църква взе решение да прекрати изцяло евхаристичното си общение с Константинополската партиаршия. Toва съобщи Волоколамският митрополит Иларион след заседание на Синода в беларуската столица Минск преди седмица.

"Подобни сътресения в православния свят създават не само напрежение, но и множество конфликти, на които впоследствие ставаме свидетели. В случая по-скоро Кремъл нареди на Руската православна църква да вземе подобно решение. В основата стои една политическа игра", коментира в студиото на "Денят ON AIR" богословът проф. Дилян Николчев.

Решението на висшия клир на РПЦ бе предшествано от състояло се от 9 до 11 октомври заседание на Синода на Вселенската патриаршия, който потвърди решението за предоставяне на автокефалия на Украинската православна църква и отмени решението си от 1686 г. за преминаването на Киевската митрополия под юрисдикция на Московската патриаршия. Освен това синодът в Истанбул сне анатемата върху Филарет и Макарий - архиереите на отцепилите се от Москва Киевска патриаршия и Украинска автокефална църква.

"Само няколко дни по-рано политическото ръководство на Кремъл свика Съвета за национална сигурност на Русия. А първият въпрос, който всеки богослов трябва да си зададе е защо един такъв орган ще взима решение по отношение на един чисто църковен въпрос", отбеляза още проф. Николчев.

Вижте повече във видеото!