Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Вот на недоверие: Възможен ли е реален дебат по проблемите на здравеопазването?

Политическата обстановка коментират доц. Стойчо Стойчев и Георги Киряков

16.10.2018 | 20:07 Редактор: Ивайло Николов
Вот на недоверие: Възможен ли е реален дебат по проблемите на здравеопазването?

БСП внесе в парламента вота на недоверие срещу кабинета "Борисов 3" на тема здравеопазване. Червените атакуват готвената здравна реформа, закритите общински болници и ценообразуването при лекарствата. Това ще е трети вот срещу кабинета "Борисов 3".

Социалистите няма да търсят подкрепа от други партии, но въпреки това допускат, че ДПС ще застане зад тях. От управляващото мнозинство заявиха, че не са притеснени от готвения вот, а коалицията е стабилна.

Политическият анализатор Георги Киряков коментира предстоящите дебати и гласуване и каза в студиото на "Денят ON AIR", че БСП за пореден път се опитват да трупат политически дивиденти от нещо, което все още в сферата на фантазиите.

"Има само подхвърлени някакви тези какво е добре да се направи, какво не е добре да се направи. В предишния вот на недоверие нямаше и дебат дори. БСП избягаха от дебат", подчерта Киряков.

Политологът доц. Стойчо Стойчев пък беше категоричен, че дебат и този път няма да има, защото той може да се случи само между страни, които са готови да се изслушат, а това не е на лице.

"Ще има деклариране на позиции, след което ще има рунд от взаимни нападки за това кой е виновен за провала на здравната политика и може би в крайна сметка единственото нещо, до което ще достигнем е, че има провал на здравната политика", каза доц. Стойчев пред Bulgaria ON AIR.

Политологът допълни още, че в края на дебатите и гласуването на вота на недоверие отново ще се озовем в изходна позиция. 

Вижте видеото с целия разговор.