Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

"Хибридните заплахи: мит или реалност?" ще коментират лектори на конференция в СУ

Политологът д-р Искрен Иванов обясни, че целта ѝ е да се чуят различни гледни точки

15.10.2018 | 21:00 Редактор: Ралица Братанова

Софийския университет "Св. Климент Охридски“, катедрата "Политология“ във Философския факултет и Софийския форум за сигурност организират международна научна конференция "Хибридните заплахи: мит или реалност?"

Повече за същността на конференцията разказват в "Денят ON AIR" политологът д-р Искрен Иванов и докторантът по политология Явор Райчев.

"Хибридните заплахи в Европа са от няколко типа. Първият тип са индиректни хибридни заплахи. Това са заплахи, въз основа на които Русия използва мека сила, за да влияе върху процеса на вземане на решения в държавите-членки на ЕС. Вторият вид са директните. Те идват основно от крайни групировки, които действат в страните-членки и личи, че са свързани с хибридната война, която Русия води срещу ЕС. Третият вид е може би най-често срещаният - такива, които комбинират мека и твърда сила. Те се опитват да чертаят стратегии за крайно установяване на влияние в процеса на вземане на решение в съответната страна", обясни политологът Искрен Иванов пред Bulgaria ON AIR

По неговите думи това става чрез протестни механизми, културно влияние и пропаганда.

"Информационната война е съществена част от хибридната война. Тя цели промяна на фактите. Друга основна част е т.нар. смислова война, когато се изменя смисълът - фактът остава същият, но интерптерацията му се променя. Променя се възприятието на човека за света около него", допълни докторантът по политология Явор Райчев.
 
Политологът д-р Искрен Иванов обясни , че целта на конференцията е да се чуят различни гледни точки.

"Тази конференция цели отразяването на всички гледни точки. Затова ние сме избрали тя да се състои в най-старото висше учебно заведение в страната, тъй като от там тръгва науката, от там тръгва научната обективност", заяви Иванов в "Денят ON AIR".


Гледайте видеото с целия разговор!