Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Патриотите очакват масова подкрепа в НС за поправките в НПК

Престъпленията и наказанията нямат цвят, заяви депутатът Йордан Йорданов

10.10.2018 | 20:52 Редактор: Тодор Петров
Патриотите очакват масова подкрепа в НС за поправките в НПК

Шефът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов обеща, че ще бъде подкрепена всяка една промяна в законодателството, която ще доведе до повече справедливост. Коментарът му идва след зверското убийство на Виктория Маринова и предложението на Искрен Веселинов от "Обединени патриоти" да се направят промени в НПК, с които да се сложи край на практиката на редуциране на присъдата с 1/3 при призната вина от подсъдимия.

"Става въпрос за чисто криминален случай. Това е поводът да се върнем към едно старо наше предложение в рамките на 43-ото Народно събрание. Промяна, която тогава не е срещнала подкрепа от страна на другите политически сили. Не само Цветанов, представители и на други партии са се изказали в тази посока", заяви депутатът от "Обединени патриоти" (ОП) Йордан Йорданов.

Пред Bulgaria ON AIR той обясни, че в момента, ако подсъдимият направи пълни самопризнания, ще следва бърза процедура и наказанието му ще е между 20 и 30 години затвор. След 10 или 15 години той може да бъде освободен предсрочно и да последват нови "подвизи", смята Йорданов. 

Именно поради тази причина Патриотите искат дори при пълни самопризнания единствената възможност за наказание да остане доживотната присъда.

"Трябва да вземем страната на жертвата, отколкото страната на престъпника и да обръщаме и другата страна на лицето. Престъпленията и наказанията нямат цвят", отбеляза депутатът в предаването "Денят ON AIR".

Йорданов определи като "трудна материя" законопроекта на ОП за вероизповеданията. По думите му не са съобразили, че е трябвало да извършат по-широка дискусия. Все пак от ОП очакват утре да получат подкрепа на първо четене в парламента и да се стигне до консенсусно решение.

Вижте видеото с целия разговор.