Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Затихва ли борбата между президент и премиер и готви ли се Радев да замени Борисов?

Димитър Димитров и Стойчо Стойчев коментират политическата ситуация

21.09.2018 | 20:20 Редактор: Ивайло Николов
Затихва ли борбата между президент и премиер и готви ли се Радев да замени Борисов?

Младен Маринов освободи поста на главен секретар на МВР, за да поеме министерството от Валентин Радев. Една от първите задачи на Маринов и управляващите е да се намери нов главен секретар. В общественото пространство вече циркулират различни имена, а премиерът Бойко Борисов беше категоричен, че преди да обяви кой ще е новият главен секретар, ще уведоми първо президента. Именно тези рокади бяха и причина за поредния епизод напрежение между държавния глава и министър-председателя.

Според политолозите Димитър Димитров и Стойчо Стойчев обаче напрежение и саги между двамата първи мъже ще продължава да има.

"Има обаче друг дневен ред. Той е доста по-сериозен. Това е съгласуването на посланическите места", добави още Димитров.

Колегата му пък беше категоричен, че сагата между президента и премиера няма да приключи, защото по думите му тя е много по-мащабна. 

"Тя се изразява в подготвянето на Румен Радев като алтернатива на Бойко Борисов. Зад този проект стоят сериозни политически фигури, които се опитват да създадат в лицето на Радев не само основен критик на управлението на Борисов, но и притегателен център за всички сили, които биха искали в следващ парламент да има различно парламентарно мнозинство", категоричен беше Стойчо Стойчев в студиото на "Денят ON AIR".

Той изрази и предположение, че зад Румен Радев може да стои Ахмед Доган, защото президентът е повторил тезата на почетния председател на ДПС, че в този момент управлението няма алтернатива. Според Стойчев от движението се готвят за ново участие във властта при следващо парламентарно мнозинство.

Димитър Димитров пък беше категоричен, че предстоящите избори следващата година за местна власт и европарламент, ще покажат какво е мнението на хората за сегашното мнозинство. 

"Какъвто и да е резултатът, веднага ще се използва за старт на кампанията за местни избори. Ако има нещо, което трябва да наречем реален тест, това са местните избори", коментира още Димитров пред Bulgaria ON AIR.

Двамата политолози допълниха още, че сега няма условия за предсрочни избори.

Гледайте видеото с целия разговор.