Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Превъоръжаване на армията? Да, но с ясна стратегия и чрез НАТО, настоя експерт

Връщането на наборната служба не е бъдещето на България, смята Велизар Шаламанов

13.08.2018 | 20:46 Редактор: Тодор Петров
Превъоръжаване на армията? Да, но с ясна стратегия и чрез НАТО, настоя експерт

Премиерът Бойко Борисов поиска военните ни проекти да са съвместими с тези на НАТО. Възможно ли е? Потърсихме отговора от бившия министър на отбраната и експерт по сигурността Велизар Шаламанов.

"Възможно е, тъй като се случва във всички други страни, които са влезли в НАТО. Има 3 условия", посочи той в предаването "Денят ON AIR" и ги изброи:

- да участваме в многонационални формирования

- изискванията към новото въоръжение да бъдат съобразени с изискванията да бъдем част от интегрираната структура на силите на НАТО

- да изберем подход, който включва максимално използване на агенциите на НАТО, така че проектите да бъдат управлявани професионално и да гарантират резултат в кратък срок

"Не може да има успешно превъоръжаване преди да има ясна програма за извеждане от експлоатация на остарялата и несъвместима техника, защото демотивира хората, води до човешки жертви и поглъща много средства", настоя Шаламанов пред Bulgaria ON AIR.

Той отбеляза, че за модернизацията на армията са необходими 10-15 млрд. лева и по думите му не може да си затваряме очите за това. Според експерта реалистичен срок за превъоръжаването е 10 години, но за да бъде осъществен такъв проект се изисква много ясна стратегия. 

Бившият военен министър е на мнение, че най-доброто за България е придобиване на самолет, произведен в страна член на НАТО, както и намаляване на зависимостта от Русия и извеждане на техниката, която е негодна за употреба.

Мотивацията на младите хора да станат част от армията ще дойде, когато тази армия е интегрална част от структурата на НАТО, подчерта Велизар Шаламанов. Той добави, че е време за национален дебат и обществен договор за промяна в отбраната. 

Шаламанов е на мнение, че връщането на наборната служба, което е сред предложенията на военния министър Каракачанов, няма да се реализира. По думите му това означава огромни инвестиции в строителство и поддържане на техника. Той определи идеята като връщане преди 1999 година. 

"Това не е бъдещето на България и няма да се случи", категоричен бе гостът в студиото на Ганиела Ангелова.

Гледайте видеото с целия разговор.