Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

НЗОК с нов шеф: Сериозен човек – ще се справи, категоричен е медик

Кога трябва да очакваме новия модел на Касата и какво ще свърши д-р Дечо Дечев – коментира проф. Генчо Начев

20.07.2018 | 20:27 Редактор: Иван Берберов
НЗОК с нов шеф: Сериозен човек – ще се справи, категоричен е медик

От днес Националната здравноосигурителна каса има нов шеф – д-р Дечо Дечев. Той бе подкрепен от всички депутати, като само един се въздържа. Той наследява позицията от проф. Камен Плочев, но ще успее ли да разреши проблемите пред НЗОК?

"Познавам д-р Дечев като сериозен човек. Проблемите на Касата не са му чужди. Не трябва да забравяме, че той трябва да се съобразява с политиката на Министерството на здравеопазването. Вярвам, че той е точният човек, който в относително кратки срокове ще предприеме стъпки за законодателни промени. Той не е човек, който обещава напразно", описа личността на новия здравен шеф проф. Генчо Начев. 

Според госта в студиото на "Денят ON AIR" не са много хората, които разбират от проблемите на НЗОК и биха се съгласили да оглавят тази позиция. "Той ще се справи с финансирането на Касата. Трябва да има твърд контрол върху качеството на медицинската услуга", подчерта директорът на болница "Света Екатерина“. 

Доктор Дечев заяви, че само за една година Касата ще излезе от финансовия си дефицит.

"Пакетът на Здравната каса е неоснователно раздут. Контролът не е на медицинската дейност, а на атрибути. Няма контрол на показанията за извършена медицинска дейност. Всеки се отчита, но дали манипулацията е била нужна никой не пита", обясни проф. Начев. 

Той изрази доверието си в българското здравеопазване и изтъкна, че въпреки че чуваме предимно за проблемите му, то има своите неотменни силни страни като качество на базата и достъпа до медицински услуги. 

"Вярвам, че този нов модел на НЗОК ще се случи. Това зависи от екипа на Министерството да го предложи за обсъждане – първо в парламентарна комисия, после в обществото. Вярвам в съвестта на колегите си, които ако имат забележки или по-добри идеи ще ги кажат. Това няма да стане за един месец. До края на годината времето е достатъчно да се направи публично обсъждане", обобщи медикът пред Bulgaria ON AIR.