Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Ще се промени ли светът след историческата среща Тръмп - Путин?

Коментар на Светлана Шаренкова от Форум "България-Русия" и журналиста Огнян Дъскарев

16.07.2018 | 20:27 Редактор: Тодор Петров
Ще се промени ли светът след историческата среща Тръмп - Путин?

Ще има ли промяна в диалога между Вашингтон и Москва след срещата между Доналд Тръмп и Владимир Путин в Хелзинки? Отговорът на този въпрос потърсихме в разговор със Светлана Шаренкова от Форум "България-Русия" и журналиста и преводач Огнян Дъскарев.

Според Светлана Шаренкова никой не е очаквал да бъдат постигнати конкретни договорености и най-важното е, че срещата се е случила.

"Неслучайно журналистите наричат тази среща "историческа". Настъпва нова архитектура на света - тя се изразява в един многополюсен свят, който не е американоцентричен", каза тя в предаването "Денят ON AIR".

Шаренкова изрази съжаление, че вътрешната политика на САЩ оказва много сериозно влияние върху външната. Тя е на мнение, че с обвиненията към 12 руски агенти за намеса в президентските избори в САЩ е направен опит срещата да не се състои. 

"И двамата излязоха удовлетворени от тази среща. Между тях има диалог", отбеляза тя и добави, че диалогът между САЩ и Русия е започнал много съдържателно и на високо ниво.

Шаренкова посочи още, че Тръмп ясно е заявил, че няма намерение да коментира темата Крим. А по отношение на Украйна и газопровода, който минава оттам, Путин е поел ангажимент Русия да поднови договора.

"Важно е това, че срещата се случи изобщо. Човек се разбира много по-трудно с приятелите си, отколкото със своите изявени противници, каквато е Русия на САЩ", каза от своя страна Огнян Дъскарев.

Според госта на Bulgaria ON AIR основното от срещата е, че е бил поставен въпросът за ядрените оръжия и по думите му е страшно важно САЩ и Русия да се разбират по темата.

"Крим е кауза пердута, въпреки че Западът заявява гръмогласно, че никога няма да се примири", коментира още журналистът и подчерта, че няма значение дали лидерите се харесват.

Вижте видеото с цялата дискусия.