Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Петър Харалампиев: България доказа, че може да бъде добър балансьор

Страната ни успя да постави темата за Западните Балкани пред света, това е огромен успех, коментира председателят на ДАБЧ

06.07.2018 | 20:45 Редактор: Василена Василева
Петър Харалампиев: България доказа, че може да бъде добър балансьор

Ще останат ли Западните Балкани приоритет на ЕС? Австрия възприе идеята за тяхната европейска перспектива, но страните от региона ще трябва да преодолеят различията си. 

"България успя да постави темата пред света. Накрая на европредседателството на страната ни се проведе мащабна международна конференция, след която президентът на Сърбия се съгласи с всичките ни искания. Това не се е случвало никога в историята на междудържавните отношения на Република Сърбия и Република България", коментира в студиото на "Денят ON AIR" председателят на Агенцията за българите в чужбина Петър Харалампиев.

По думите му това е успех, който може да бъде сравнен с този за признаването на българското малцинство в Албания.

"Австрийският канцлер Себастиан Курц категорично заяви, че поддържа курса по отношение на активността в Западните Балкани. България се наложи като един много сериозен играч не само в Югоизточна, а изобщо в цялата Източна Европа", подчерта гостът в студиото на Ганиела Ангелова.

Пред Bulgaria ON AIR председателят на Агенцията за българите в чужбина отбеляза, че страната ни е доказала, че може да бъде водеща в политиката, да дава идеи, да води преговори и да бъде добър балансьор.

Петър Харалампиев коментира също и референдума за преименуването на Република Македония, който предстои да се проведе в края на месец септември в страната. 

Резултатът от него обаче е несигурен, тъй като се очаква националистическата опозиция в Македония, която е враждебна към какъвто и да било компромис с Гърция, да призове да се гласува с "не".

Вчера македонският парламент ратифицира за втори път споразумението, подписано в средата на миналия месец. На 26 юни президентът Георге Иванов отказа да подпише ратифицирания договор. По конституция той не може да наложи за втори път вето на споразумението.

При положителен резултат на референдума, промяната на името на Република Македония ще трябва да бъде закрепена с конституционна поправка, за която вече ще е необходимо мнозинство от две трети, с каквото премиерът не разполага.

Македония се надява договорът да ѝ осигури бързо започване на преговори за присъединяване към Европейския съюз и покана за членство в НАТО.

Вижте видеото с целия разговор!