Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

22% от младежите не работят и не учат! Безделници или…

Делът на сивата икономика намалява бавно, а това ни се отразява много зле, изтъкна Теодор Дечев

12.06.2018 | 20:40 Редактор: Иван Берберов
22% от младежите не работят и не учат! Безделници или…

167 000 млади българи нито учат, нито работят. Това обяви вицепремиерът Томислав Дончев. В сравнение с останалите европейски държави, в България неработещите младежи били 22%, а в Европа те са средно 12%. 

"Тази статистика не ни казва нищо ново, в сравнение с предишната от 2013 година. Тогава процентите са били 19%. Има един пакет от държави – Италия, България, Гърция, Румъния и Ирландия, който са с двуцифрени числа в незаетостта на младите", поясни директорът на "Индустриални политики" в Асоциацията на индустриалния капитал Теодор Дечев. 

"Има една тънка прослойка хора, които имат достатъчно пари по един или друг начин, за да се занимават с това, което искат. Това са щастливите хора. Има още една тънка прослойка – болните хора. По-сериозната прослойка е тази в сивата икономика, която у нас е 30%. Делът на сивата икономика намалява много бавно, а това ни се отразява много зле", посочи той в "Денят ON AIR". 

Все пак според него категорията на безделниците не е за подценяване. 

"Кога държавата ще вземе мерки за това, че 14-годишни момичета забременяват и до осемнадесетата си годишнина имат 2-3 деца? Тази прослойка изгражда около 3% от всички незаети младежи", подчерта гостът пред Bulgaria ON AIR.