Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Лошото състояние на затворите било предизвикателство занапред

Според зам.-правосъдния министър Николай Проданов на системата са нужни близо 700 служители

22.05.2018 | 20:55 Редактор: Велислав Филипов
Лошото състояние на затворите било предизвикателство занапред

След изготвения от Министерство на правосъдието анализ за състоянието на затворите в България се установиха множество неща, които не могат да ни радват, но са предизвикателство за работа занапред. Липсва контрол над служителите, обучението също е недостатъчно.

Така зам.-правосъдният министър проф. Николай Проданов коментира в студиото на "Денят ON AIR" тежкото състояние на затворите в България и какво трябва да се промени, че нещата в сферата да се подобрят.

"Обществена тайна е, че голяма част от надзирателите в затворите работят и на други места, въпреки че законът го забранява. Проблемът в сферата не са само заплатите. Отношението на обществото към системата е много лошо", подчерта зам.-министърът пред Bulgaria ON AIR.

По думите му на системата липсват 700 души, но никой не може да гарантира, че ако хората бъдат набавени, "всичко ще върже и цъфне в затворите".

Проданов коментира и темата с избягалия от Софийския затвор Владимир Пелoв, който изпрати писмо до президента, омбудсмана и медиите. В него той обяснява мотивите си за бягството и твърди , че е бил осъден без вина.

"Рано е да се правят прибързани изводи. В писмото има тежки обвинения - както по отношение на разследващите, прокуратурата и съда. Той може да цели различни неща - да отвлече вниманието на обществото в различна посока. Може да иска да извърши друго престъпление", допълни още той.