Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Визитите на Макрон и Меркел в САЩ – с много нисък успех!

Реалният конфликт в Близкия изток е между Израел и Иран, подчерта Милен Керемедчиев

27.04.2018 | 21:00 Редактор: Иван Берберов
Визитите на Макрон и Меркел в САЩ – с много нисък успех!

С тридневната си визита в САЩ френският президент Еманюел Макрон бе първият чуждестранен лидер, на когото американският президент Доналд Тръмп оказва всички почести на държавно посещение. 

"Много сериозно посрещане на много сериозно ниво. То ще контрастира с посещението на Меркел. Тръмп не обича да комуникира с Меркел, тъй като тя носи със себе си осанката на Обама. Тръмп даде до 1 май отсрочка на високите тарифи за алуминий от Европа за САЩ. 
Втората отсрочка е до 12 май, когато трябва да се преразгледа споразумението с Иран. До момента на външнополитическата тема Тръмп се оказа непробиваем", отбеляза бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев. 

Според госта в "Денят ON AIR" и двете посещения са изправени пред много малък успех. 

"Тръмп иска да замени войските си в Сирия с египетски и саудитски войски, но те не са съгласни. От 2012 г. САЩ не присъстват трайно в Близкия изток, като този вакуум бе запълнен от Русия, Иран, Турция. Реалният конфликт е Израел-Иран. 
Вече се видя, че Асад няма да може да бъде премахнат. Режимът му ще продължи, колкото прецени Русия. САЩ нямат много позитивни ходове, освен да наказват режима на Асад от време на време", коментира той пред Bulgaria ON AIR.