Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Новата ни стратегия за сигурност: Логична в днешния свят!

Страните в Европа трябва да си разпределят имиграционния натиск, категоричен бе Христо Гаджев

15.03.2018 | 20:23 Редактор: Иван Берберов
Новата ни стратегия за сигурност: Логична в днешния свят!

До 2024 г. бюджетът за отбрана трябва да достигне 2% от БВП. Това предвижда гласуваната от Народното събрание актуализирана "Стратегия за национална сигурност".

"Светът се промени в негативен аспект. При променена среда на сигурност е логично да се промени и стратегията за сигурност. Част от предвидените мерки касаят отговора на заплахи и киберсигурността, корупцията, международната престъпност. Това е основата, която трябва да регламентира държавната дейност по защита на Република България. Актуализирани са мерки, които биха послужили за един добър живот в България", подчерта народният представител от ГЕРБ Христо Гаджев. 

Една от горещите теми за България, а и за цяла Европа, е имиграционният натиск. Гостът в студиото на "Денят ON AIR" отбеляза, че това е една от основните теми на нашето европредседателство. 

"Това е деликатна тема за цяла Европа. Не може страните, които са външни граници на ЕС, да поемат основния натиск. Трябва да има система за разпределение на този натиск и за солидарност между страните. Поемането на бежанци трябва да бъде добре финансирано", изтъкна той. 

Депутатът коментира и все по-установяващия се конфликт между президентството и управлението на страната. 

"Никой не говори за конфронтация. Искаме съвсем нормални неща като стенограмата от срещата на президента и руския патриарх. Няма как никой да не е водил бележки от такъв разговор. Частта, която беше излъчена от срещата, бе унизителна. Трябва да знаем какво са си казали", обясни Гаджев пред Bulgaria ON AIR.

Акцентът на разговора премина към връщането на Строителните войски и доброволната военна служба, но за повече детайли гледайте видеото!