Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Участието на държавата в сделката за ЧЕЗ нарушавало законите

По този начин се влиза в конфликт с арбитражното дело, коментира проф. Атанас Тасев пред Bulgaria ON AIR

12.03.2018 | 20:10 Редактор: Василена Василева
Участието на държавата в сделката за ЧЕЗ нарушавало законите

Държавата не може да участва в сделката за ЧЕЗ, тъй като по този начин се нарушават много закони. На първо място трябва да отбележим, че се влиза в конфликт с арбитражното дело, коментира в студиото на "Денят ON AIR" енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

"Договорът между ЧЕЗ и "Инерком" е вече е подписан. Оттук нататък следва в срок от две седмици да бъде проверено дали държавата ще може да участва с 34% в общия дял на новия собственик на дружеството, възлизащ на 67%" допълни още той.

Събитията бележат обрат по казуса със сделката между чешкото дружество ЧЕЗ и пазарджишката компания "Инерком България". 

Компанията на Гинка Върбакова не смята, че придобиването на държавен дял от страна на българското правителство, е единственият начин да се гарантира общественият интерес и доставките на електричество за българските потребители.

Това се казва в интервю за "Ройтерс" на председателя на борда на директорите на компанията Милена Стоева. Според нея обаче от ЧЕЗ зависи дали българската държава ще има дялово участие при закупуването.

А от централата на ЧЕЗ в Прага съобщиха, че ще направят детайлен анализ на възможността за потенциално българско държавно участие в продажбата на българските активи на електроразпределителната компания и ще обявят решението си в началото на април.

Пред Bulgaria ON AIR бившият депутат от БСП и бивш зам.-министър на икономиката и енергетиката Явор Куюмджиев подчерта, че непременно трябва да се следи кой ще финансира сделката, защото именно това са потенциалните собственици на дружеството.

"Със заем на стойност 1 млрд. лева и приходи, възлизащи на 30 млн. лв., съм на мнение, че до година-две, собствениците ще бъдат съвсем други", коментира Явор Куюмджиев в студиото на Кузман Илиев.

Вижте повече във видеото!