Денят ON AIR

Задълбочени коментари и анализи с гости на живо.

Всеки делник, 19,00.

Водещ: Ганиела Ангелова

Търговската война между САЩ и ЕС: Какво следва?

Политическият анализатор Емил Георгиев смята, че Европа не трябва да отговаря с повишаване на митата за стоки от САЩ
Публикувана: От:

Още по темата

 

Вероятността Европейският съюз да пострада при издигане на някакви търговски барикади от страна на САЩ е много голяма. Това обясни политическият анализатор Емил Георгиев.

Той коментира ситуацията и повишените мита, които американският президент Доналд Тръмп наложи за стомана и алуминий на различни страни, а също и на Европейския съюз.

Новите правила обаче не важат за всички. Сред страните, които няма да са засегнати от по-високите налози, са Австралия, Мексико и Канада. Тръмп заяви, че ще спести на ЕС митата върху стоманата и алуминия, но поиска от Европа да се откаже от бариерите, които издига пред американските стоки.

Според Георгиев европейските лидери трябва да отговорят на Тръмп с икономически либерализъм.

"Това са ни най-важните партньори и трябва да имаме стратегия", обясни политическият анализатор Емил Георгиев в студиото на "Денят ON AIR".

Финансистът Преслав Райков обясни, че Европейският съюз трябва да се пази и да не отговаря на САЩ с вдигането на митата за американски стоки.

"Тази стагнация не идва от глобализацията, тя идва от технологичния напредък в икономиката. Идва от това, че много индустрии просто остаряват", обясни Райков пред Bulgaria ON AIR

Финансистът подчерта, че американският президент трябва да се съсредоточи върху по-балансирани политики, защото протекционизмът не води до нищо добро. Гостите се обединиха около мнението, че единственото нещо, което ликвидира бедността и води до богатство в световен мащаб е свободният обмен и търговия.

"Ако нещо друго доказано е довело до бедност, то е протекционизмът и издигането на бариери", категоричен беше Емил Георгиев в ефира на "Денят ON AIR".

Двамата гости бяха категорични, че това е нещо, което трябва да се избягва. 

Вижте видеото с целия разговор

Коментари ( 0 )