Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

От ОП искат КЕВР да може да се меси в сделки като с ЧЕЗ

Предвиждат и още един законопроект касаещ неизбежната отбрана – коментар от д-р Калин Поповски

08.03.2018 | 21:00 Редактор: Иван Берберов
От ОП искат КЕВР да може да се меси в сделки като с ЧЕЗ

От "Обединени патриоти" предвиждат нов законопроект, чрез който КЕВР ще получи правомощията да се намесва в сделки като тази между чешкото дружество ЧЕЗ и пазарджишката фирма "Инерком" на Гинка Върбакова. 

"Преди 14 години тези енергодружества бяха продадени. Това не беше добър знак в обществото. Не можем да кажем на един чужд инвеститор какво и на кого да препродава. България има възможност да даде 300 млн. евро и да купи 34% от активите на ЧЕЗ у нас, ако се наложи", подчерта депутатът от ОП д-р Калин Поповски.

Патриотичната формация предвижда и промяна в Наказателния кодекс касаеща неизбежната отбрана. Тя е подбудена от нашумелия казус от Пловдив, където доктор застреля и уби крадец в дома си. 

"Виждаме как реагира обществото на един ежедневен случай на домашен обир. Има цели поколения български граждани, които са свикнали да се изхранват чрез кражба. Трябва да ги интегрираме и да им покажем, че животът не е само кражби. Искаме да разширим обхвата на неизбежната отбрана срещу тези, които влизат незаконно в дома на някого", поясни гостът на "Денят ON AIR".

Разговорът обхвана и изказването на руския патриарх Кирил по линия на речта на президента Румен Радев на 3 март.

"Патриарх Кирил каза остри неща към България, но частично е прав. Той припомни, че войната с Турция я прави именно царска Русия, която дава 120 хил. жертви. Реакцията на Валери Симеонов не я одобрявам, въпреки че го уважавам като политик. Това са едни много остри нападки към най-голямата държава в света. Въпреки това, между трите партии тежък конфликт не съществува", каза народният представител пред Bulgaria ON AIR.