Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Патриот: Конфликтът с Гърция е основна пречка пред Македония за НАТО и ЕС

Югозападната ни съседка винаги е била ябълката на раздора, отсече Красимир Богданов пред Bulgaria ON AIR

06.02.2018 | 20:06 Редактор: Василена Василева
Патриот: Конфликтът с Гърция е основна пречка пред Македония за НАТО и ЕС

Спорът за името на Македония датира вече от две столетия. Югозападната ни съседка винаги е била ябълката на раздора. Конфликтът между нея и Гърция обаче е най-сериозниата пречка Македония да се присъедини към НАТО и Европейския съюз, коментира в студиото на "Денят ON AIR" народният представител от ПГ на "Обединени патриоти" Красимир Богданов.

Преди дни стотици хиляди гърци излязоха на протест в Атина за името на Македония. На площад "Синтагма" се събраха близо 1 млн. души. Демонстрацията бе под надслов "Македония е Гърция", а 19 хил. полицаи охраняваха шествието.

"Спорът между двете държави е отражение на отминали събития. По стечение на обстоятелствата Гърция в най-новата си история присъединява големи територии, които са населени със славяноезично българско население. Преброяванията от началото на миналия век показват, че в районите на днешните провинции Македония и Тракия, намиращи се в Република Гърция, живеят предимно българи", отбеляза още Красимир Богданов.

Пред Bulgaria ON AIR той обясни, че дебатът между двете страни е по-скоро идеологически. А що се отнася до спора между България и Македония по отношение на общата история и въпроси, касаещи езика, то той е бил разрешен по удовлетворяващ страната и обществото ни начин.

"В момента се водят усилени преговори със Сърбия за подобряване на двустранните отношения. И изглежда на фона на тази ситуация Гърция се опитва да извива ръцете на Македония", допълни депутатът от Обединени патриоти в студиото на Владимир Сиркаров.

Вижте повече във видеото!