Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Фирмите ни - готови за еврофондовете, но сме изпускали "златна възможност"

Според Филип Попов от "БСП за България" страната ни пренебрегва шанса да задвижи икономиката си

10.01.2018 | 20:13 Редактор: Жанета Нейкова
Фирмите ни - готови за еврофондовете, но сме изпускали

От доклада на министъра на икономиката по време на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) стана ясно, че български фирми имат потенциала да участват в Европейския фонд за отбрана. Такова е мнението на зам.-председателя на правната комисия в парламента от редиците на "БСП за България" Филип Попов.

В студиото на "Денят ON AIR" той опроверга твърденията, че вече са изготвени проекти, с които можем да участваме и подчерта, че от доклада на Българската академия на науките (БАН) се вижда и научен потенциал България да кандидатства за този фонд.

"Закъсняваме с всички срокове за европейските фондове и от една златна възможност да се задвижи икономиката ни, която ни се предоставя сега, ще останем само посредник", предупреди гостът на Bulgaria ON AIR.

По думите на Попов последният КСНС е полезен, защото е успял да "хвърли светлина" по нашата готовност за еврофондовете, но тя не е никак приветлива.

"Надявам се правителството, с нашата помощ на опозицията, да си свърши работата по този въпрос", подчерта той.

Според Филип Попов в "невиждания политически консенсус", който медиите забелязаха след заседанието, има "нещо гнило".

"България и правителството на Борисов не са готови за средствата, които ще бъдат предоставени за европредседателството, нито за отбранителните способности на Европа, но и за нашата национална сигурност също", подкрепи мнението си той.