Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Дипломат: Откриването на Желязната църква е историческо събитие за България

По време на европредседателството ще има посещение на най-високо ниво от Турция в страната ни, твърди Георги Димов

08.01.2018 | 20:13 Редактор: Велислав Филипов
Дипломат: Откриването на Желязната църква е историческо събитие за България

Откриването и освещаването на Желязната църква в Истанбул е историческо събитие и е много по-важно, отколкото срещата между Ердоган и Борисов. Храмът "Св. Стефан" е едно архитектурно бижу и това събитие ще остане в историята. Все пак църквата е част от нашето историческо наследство. Така бившият генерален консул в Одрин Георги Димов коментира в студиото на "Денят ON AIR" откриването на Желязната църква в Истанбул преди няколко дни в присъствието на турския президент Реджеп Ердоган и българския министър-председател Бойко Борисов.

По думите му това историческо наследство трябва да се ползва и стопанисва от цариградските българи, които обаче да доста оредели и са претопени, а някои дори ги е страх да кажат, че имат български корени. Бившият генерален консул предупреди всички сънародници да бъдат много внимателни ако планират посещение в Турция в момента, защото сега южната ни съседка е доста нестабилна и България не може да осигури пълна консулска защита при инцидент или размирици.

Гостът уточни, че Ердоган е очаквал да чуе повече положителни неща от устата на Макрон по време на своето посещение в Париж, но това така и не се е случило.

"Турция е започнала своята европейска сага от 55 години насам. Тогава съседката ни подава документи за тогавашния финансов съюз в Европа и така и не става член. България трябва да е в пълрн унисон с европейската политика относно Турция", обяви Димов пред Bulgaria ON AIR.

Според него Турция в момента е притисната до ъгъла и е готова да поеме всяка подадена и неподадена ръка. 

"По време на нашето европредседателство съм сигурен, че ще има посещение на най-високо ниво от Турция. Няма как те да пропуснат този шанс. Трябва да имаме предвид факта, че след нас домакини на председателството са Австрия, който са твърди противници на приемането на Турция в ЕС, затова трябва да внимаваме с решенията, за да не ни е срам после", отбеляза още бившият генерален консул в Одрин.

Димов е на мнение, че страната ни трябва да е много внимателна, защото в южната ни съседка антиамериканските настроения прекалено много са се изострили, а ние все пак сме партньори със САЩ в НАТО.