Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

През 2018 г. подобряваме доходите и жизнения стандарт, увери Султанка Петрова

Трябва да вярваме в себе си, тъй като имаме прекрасна родина с прекрасни хора, призова зам.-министърът на труда и социалната политика

02.01.2018 | 20:20 Редактор: Иван Берберов
През 2018 г. подобряваме доходите и жизнения стандарт, увери Султанка Петрова

Направеното от правителството на Борисов през 2017 г. доказва желанието и волята да се върви в посока увеличаване на доходите и подобряване на жизнения стандарт. В редица държавни сектори заплатите ще се увеличат, но най-значимо покачване на възнагражденията ще има в сферата на образованието – около 15%. Това обобщи зам.-министърът на труда и социалната политика д-р Султанка Петрова.

"Днес внесохме в Министерския съвет ратификация на конвенция 131 на Международната организация на труда. Това засяга начина, по който ще се определя минималната работна заплата. Имаме съгласието на синдикатите и работодателите, и вече ратификацията е факт. Тя цели определянето на МРЗ да става по значително по-прозрачен начин, чрез връзването ѝ към социално-икономически показатели", посочи д-р Петрова в студиото на "Денят ON AIR". 

Пред Bulgaria ON AIR тя заяви, че освен МРЗ, през 2018 г. за първи път се увеличава гарантираният минимален доход на 75 лева, също така семействата с репродуктивни проблеми ще имат двойно повече (4) безплатни опити за инвитро забременяване. Увеличават се и детските надбавки, а на нередовните ученици ще им се спират помощите, поясни още гостът в студиото. 

"По време на председателството ще сме част от конференция на високо ниво. Тя ще бъде на 16-17 април. Акцентът ще падне върху социалната икономика, социалното предприемачество и иновации. Във всички европейски страни социалната икономика прибавя между 6-10% към националната икономика", категорична бе Султанка Петрова.

"Най-голямата ми задача през 2018 г. е да работя с младите хора в България. Крайно време е да започнем да говорим позитивно за страната си. Имаме прекрасна родина с прекрасни хора. Трябва да вярваме в себе си!", подчерта за финал тя.