Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Тръмп активира близкоизточните процеси чрез Ерусалим!

Според Димитър Гърдев преместването на посолството на САЩ от Тел Авив в Ерусалим е част от мащабен проект

12.12.2017 | 20:00 Редактор: Велислав Филипов
Тръмп активира близкоизточните процеси чрез Ерусалим!

Решението на Доналд Тръмп да премести американското посолството в Израел от Тел Авив в Ерусалим е част от мащабен проект за решаването на близкоизточния конфликт, но все пак президентът действа изключително предпазливо и дипломатично. Това каза експертът по международна сигурност Димитър Гърдев в студиото на "Денят ON AIR".

"Американският президент заяви, че ще премести посолството на САЩ от Тел Авив в Ерусалим, но не е казвал, че ще признае абсолютно целия град. Другото важно е къде ще бъде разположено посолството точно - дали в източната част или в западната. Решението му определено "взриви" улиците на града. Въпреки това даде шанс за диалог", коментира още Гърдев.

Според него Израел в момента е най-силната държава в региона и е в своя "апогей", така че арабските държави, които решат да ѝ обявят война, определено няма да спечелят. 

Разговорът в студиото засегна и темата за атентата в Ню Йорк, при който 27-годишният Акайеда Ула взриви самоделно бомбено устройство на оживена автогара.

"На хората с лабилна психика им трябва много малко, за да направят атентат. Те са много опасни, защото действат самостоятелно - не са в организация, която може да се проследи. Всеки един такъв атентатор слага на визитната си картичка "Ислямска държава", заяви още експертът пред Bulgaria ON AIR.

Гостът не пропусна да коментира и обиколката на руския президент Владимир Путин, който за един ден обиколи столиците на Турция, Египет и Сирия.

"Причината за този рейд на Путин е обявяването, че той ще се кандидатира за нов мандат на президентските избори догодина. Така стартира своята кампания. Не може да се отрече, че войната в Сирия ще бъде лайтмотива на неговата кандидатура. С малко загуби той отблъсна огромна организация", допълни още експертът по международна сигурност.

Гърдев допълни, че Русия в бъдеще ще представлява нещо като "медиатор" в региона.