Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

След присъдите на Младич и Праляк: Крайно време беше!

Постави ли Хага край на кървавия разпад на Югославия, коментират Костадин Филипов и Мирослав Ризински

01.12.2017 | 20:25 Редактор: Иван Берберов
След присъдите на Младич и Праляк: Крайно време беше!

Напоследък на геополитическата сцена наблюдавахме как догарят последните въглени на Югославския разпад. Съдът в Хага издаде доживотна присъда на "Касапина от Босна", бившия генерал на босненските сърби Ратко Младич. От друга страна Слободан Праляк, друг военен лидер на бивша Югославия, бе осъден на 20 години лишаване от свобода, но се самоуби в знак на протест с отрова след като разбра присъдата си.

"Беше крайно време тази страница с кървавия разпад на Югославия да бъде затворена. Войната приключи още 1995 г. Но трябваше да приключи и търсенето на справедливост, за да бъдат наказани виновните за хилядите жертви. Това се постига сега", категоричен бе журналистът и дългогодишен кореспондент в Скопие Костадин Филипов.

В студиото на "Денят ON AIR" политическият анализатор Мирослав Ризински подчерта, че трябва да се говори повече за причините, довели до всички тези събития. 

"С разпада на Югославия, се разпадна всъщност Версайската политическа система, с която свършва Първата световна война. Новата политическа архитектура на Балканите е драстично по-различна. Европа слага печат на направените грешки през онова време с тези присъди", отбеляза той.

И двамата гости в студиото се съгласиха, че се наблюдава явно сближаване на България с Македония и за всичко това е отговорен подписаният договор за добросъседство. 

"Искането на Македонската православна църква да бъде припозната за дъщерна на Българската православна църква е едно логично последствие на подписания договор. Имайки предвид факта, че МПЦ е в пълна изолация, самото искане е доста храбър акт, който признава общата религиозна история с България. Самата комуникация между двете църкви провокира и геополитическата комуникация", заяви журналистът пред Bulgaria ON AIR.