Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Меркел не бива да бъде подценявана, категорични са експерти

Тя е най-силният лидер в Европа, безспорно ще състави правителство, посочиха Анна Кръстева и Петър Николов пред Bulgaria ON AIR

24.11.2017 | 19:54 Редактор: Василена Василева
Меркел не бива да бъде подценявана, категорични са експерти

Ангела Меркел неведнъж е показвала на Европейския съюз, че никога не бива да бъдат подценявани политическите ѝ умения. Безспорно тя е една от най-властните жени в световен мащаб и най-силният лидер в Европа към момента, категорична бе в студиото на "Денят ON AIR" политологът проф. Анна Кръстева.

"Меркел вече много пъти е била "погребвана", нека не прибързваме и не преувеличаваме фактите. При нея се наблюдават два парадокса - от една страна стоят избирателите, които не я харесват, но подкрепят партията ѝ, а oт другата страна онези, които не симпатизират нито на нея, нито на партията ѝ, но пък твърдят, че тя е гарант за сигурност и не могат да посочат по-достоен кандидат от нея, който да управлява Германия", коментира още проф. Кръстева.

Пред Bulgaria ON AIR зам.-министърът на образованието Петър Николов отбеляза, че голямата болест на една политическа система е липсата на политически граници.

"Лявото и дясното не могат и не бива да управляват заедно. Това е пълна безпринципност. Въпреки че този пример е наложен в Европа, той е най-опасното нещо за нейното бъдеще, защото бавно и неусетно превръща европейските граждани в опозиция на политическото съсловие", обясни зам.-министърът на образованието.

По думите му съществуват два модела на поведение на дясноцентристките лидери. Първият е да търсят коалиция в центъра със "Зелените", либералите или социалдемократите. Вторият модел е по подобие на този, който успя да наложи лидерът на консерваторите в Австрия Себастиан Курц - дясноцентристка партия да търси партньорство с десните. 

"За съжаление обаче вторият модел, който е и правилният, все още не е възможно да бъде осъществен в Германия. Налице са изключително динамични промени в партийните системи в цяла Европа, докато Германия е много консервативна в тези отношения", допълни Петър Николов в студиото на Владимир Сиркаров.