Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Светият синод на БПЦ изправен пред дипломатическо изпитание

Имаме исторически шанс за майчинство на македонската църква, категоричен бе Йордан Йорданов пред Bulgaria ON AIR

22.11.2017 | 20:26 Редактор: Василена Василева
Светият синод на БПЦ изправен пред дипломатическо изпитание

След като Македонската православна църква поиска да признае Българската като църква - майка, с писмо до патриарх Неофит ученици, общественици и потомци на заслужили българи отправиха призив Българската патриаршия да стори това. Писмото е адресирано и до Св. Синод на БПЦ.

Вече повече от седмица темата не спира да обикаля българското социално-медийно и обществено пространство. А въпросите продължават да валят - ще изтървем ли исторически шанс за майчинство на македонската църква?

"Ако искаме БПС да действа като майка, тя трябва да отговори подобаващо на подадената ръка. Вариантите са три - да откаже, да се съгласи безапелационно или да започне продължителн процес, в рамките на който да се провеждат съвместни инициативи и чествания, а впоследствие да се стигне и до това признаване" посочи в студиото на "Денят ON AIR" народният представител от "Обединени патриоти" Йордан Йорданов.

Пред Bulgaria ON AIR той заяви, че темата за активната външна политика по отношение на Западните Балкани стои на дневен ред пред "Обединени патриоти" още от влизането им в управлението на страната. 

"След подписването на Договора за приятелство и добросъседство с Македония е съвсем естествено Светият Синод на македонската православна църква да отправи подобно искане. Смятам, че подобни действия биха довели до един успешен край и за двете страни", коментира още Йорданов в студиото на Владимир Сиркаров.

Очаква се 27 ноември Св. Синод на БПЦ да обяви окончателното си решение.