Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Приватизацията бе неизбежна, а периодът за ревизия отмина, каза Румен Христов

Частната собственост е свещена и неприкосновена, отсече политикът пред Bulgaria ON AIR

16.11.2017 | 20:36 Редактор: Иван Берберов
Приватизацията бе неизбежна, а периодът за ревизия отмина, каза Румен Христов

ГЕРБ поиска промяна в конституцията, чрез която да отпадне давността за престъпления, свързани с Приватизацията. Според зам.-председателя на СДС Румен Христов периодът за атакуване на тези сделки вече е отминал. 

"Това, което се случи през социализма, бе престъпление срещу човечеството. Що се отнася до приватизацията – тя беше неизбежна и трябваше да се случи. Няма как да сме член на ЕС, ако нямаме действаща и утвърдена пазарна икономика. Но можеше да се случи и по по-добър начин. Приватизацията нямаше алтернатива!", заяви политикът.

В студиото на "Денят ON AIR" зам.-председателят на СДС отбеляза, че това, което най-силно го притеснява, е преразглеждането на приватизационните сделки, тъй като се разклащала стабилността на частната собственост.

"Подлага се под въпрос стабилността на института "Частна собственост". Това ще разколебае външните инвеститори, които така и така са малко. Ако те купят днес предприятие, след 10 години някой може да им го отнеме. Частната собственост е свещена и неприкосновена!", категоричен бе той пред Bulgaria ON AIR.

Темата на разговора обхвана и подготвяното от ДСБ и "Да, България" политическо обединение вдясно.

"Обединението вдясно няма алтернатива. Въпросът е по какъв път ще стигнем до това обединение. Официални разговори не се водят, но отправихме писмо към ДСБ. За СДС добрият вариант е Дясното да се обедини на идейна основа. Нашите избиратели са ни основателно ядосани", разясни Христов.

Той призна още, че Дясното е направило голяма грешка в разцеплението си на междуличностна основа. И подчерта, че дейността на сегашния парламент е много, много по-изоставаща от 43-я, тъй като нито законодателната инициатива е на ниво, нито законите подавани от МС са интензивни.