Денят ON AIR

Задълбочени коментари и анализи с гости на живо.

Всеки делник, 19,00.

Водещ: Ганиела Ангелова

Действията на Тръмп спрямо Иран отдалечават САЩ от ЕС

Политическият анализатор Мартин Табаков коментира напрежението около ядреното споразумение
Публикувана: От:

Още по темата

 

САЩ са готови да суспендират ядрената сделка с Иран, която обаче Европа защитава. Политическият анализатор Мартин Табаков коментира пред Bulgaria ON AIR заплахите от страна на Тръмп към Техеран, че САЩ могат да напуснат споразумението.

"Това е втората сделка, която прави така, че САЩ леко да се изолира от ЕС. Виждаме го за втори път след оттеглянето на САЩ от Парижкото споразумение. ЕС се приближава по-скоро до Русия и Китай, отколкото до своя типичен партньор", обясни той.

Според него не е изнендаващо, че Тръмп е решил да повдигне тази тема. Той подчерта, че американският президент не е развалил ангажимента на САЩ, но е предоставил иницативата на Конгреса  сделката да бъде преразгледана.

"Това е голямата борба на републиканците спрямо Иран. Каквито и санкции да налагат американците, те нямат кой знае какъв ефект. Много по-серозно би било, ако ЕС наложи санкции, тъй като Общността и Иран са по-близки икономически", каза още гостът в "Денят ON AIR".

Още по темата

 

Мартин Табаков добави, че републиканците трябва много ясно да си дават сметка, че всяко втвърдяване на тона спрямо Техеран води до затвърждаване на позициите на хардлайнерите в Иран и довежда до обратен на търсения ефект.

Анализаторът коментира също и събитията в Ирак и борбата за независимост на Иракски Кюрдистан. Според него позицията на САЩ е пасивна, защото от една страна подкрепят централната власт, но от друга не могат да изоставят кюрдите.

Вижте видеото с целия разговор.

Коментари ( 0 )