Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Признаването на българското малцинство в Албания: Исторически успех!

Коментар на Ива Крумова от Агенцията за българите в чужбина и Любомир Милошев от ВМРО

18.10.2017 | 20:11 Редактор: Тодор Петров
Признаването на българското малцинство в Албания: Исторически успех!

Признаването на българското малцинство в Албания безспорно е голям и исторически успех. Зад това мнение се обединиха Ива Крумова от Агенцията за българите в чужбина и Любомир Милошев от ВМРО в студиото на предаването "Денят ON AIR".

"Проблемите идват от политиката за македонизация. Самите хора там не са имали достатъчно самочувствие да извоюват това нещо. Правителството трябва да се задейства и да обърне внимание на тези хора, като на хора с българско потекло", обясни Крумова.

Тя цитира данни, които показват, че според Албания в държавата има 40-45 хил. души с българско потекло, но според българската общност те са над 100 хил.

"Това е исторически успех!", категоричен бе Любомир Милошев пред Bulgaria ON AIR. 

Той е на мнение, че заслугата е обща - най-вече на българските общности в Албания, които поддържат културен живот, въпреки че толкова години са мачкани.

Още през лятото от "Обединени патриоти" и "Воля" се "хванаха за гушите" заради вероятно забавяне на издаването на удостоверения за български произход. Според Милошев не може да се хвърлят обвинения за корупция по този казус, тъй като лицата, които кандидатстват освен български граждани стават и граждани на ЕС. 

"Забавянията бяха започнати от лоша практика от правителството на г-н Орешарски. Тогава организирахме протести да има максимално облекчен режим. Той трябва да е облекчен, но българската държава да има инструменти за контрол", обясни Милошев.

Ива Крумова посочи, че в даден момент е имало предложение това удостоверение да се издава от МВР. 

"В Агенцията за българите в чужбина има експерти с дългогодишен стаж, които изучават тези общности и знаят във всяко едно село къде точно има българи", коментира тя.