Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Основният проблем в здравеопазването е липсата на млади лекари

Д-р Радосвет Горнев заяви, че отпуснатите 300 хил. лв. за болницата във Враца няма да решат проблема

10.10.2017 | 20:40 Редактор: Василена Василева
Основният проблем в здравеопазването е липсата на млади лекари

Тези 300 хил. лв., които ръководството на здравното министерство взе решение да отпусне за фалиращата областна болница във Враца ще потънат в пясъците. Парите няма да решат проблема по никакъв начин, защото там не е останало най-ценното, а именно - човешки ресурс. Това заяви в студиото на "Денят ON AIR" д-р Радосвет Горнев, завеждащ клиниката по хирургия към УБ "Лозенец".

"Въпреки че има млади специалисти, които ще останат в България, те ще търсят своето кариерно развитие. А броят им не е толкова голям, че държавата да не може да отдели необходимия ресурс в рамките на няколко милиона лева, за може да им осигури едно достойно заплащане", категоричен бе той.

По-рано министърът на здравеопазването Николай Петров обяви, че на болницата във Враца са ѝ били преведени между 50 и 100 хил. лв. авансово от субсидията за спешна помощ, за да има с какво да разполага. 

Пред Bulgaria ON AIR д-р Радосвет Горнев посочи още, че пациентите предпочитат онези болници, къдетo могат да получат бърз и качествен резултат. А в момента задължителното условие едно лечебно заведение да бъде на печалба обуславя дефицит на грижи въз основа на малкия разполагаем ресурс. 

"Държавните и частните болници вървят по различни писти, разчитайки на същия този ресурс на Националната здравноосигурителна каса, което от своя страна пък води до неравнопоставеност на болниците, пациентите и лекарите", обясни д-р Горнев.

Вижте повече във видеото.