Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Патриот за казуса с Албания: Щом няма българско малцинство, няма и влизане в ЕС

Доц. Милен Михов коментира пред Bulgaria ON AIR как можем да защитим интересите на нашите сънародници

28.09.2017 | 20:44 Редактор: Жанета Нейкова
Патриот за казуса с Албания: Щом няма българско малцинство, няма и влизане в ЕС

Албанското правителство не признава българската общност в страната за малцинство. Това бе изводът от проектозакон, представен от външния министър на балканската страна. 

"В резолюцията на Европейския парламент по напредъка на Албания, в която ясно се поставя не от България, а от Европа, че едно от условията за присъединяване на албанската страна към ЕС е зачитането на правата на българското малцинство в нея", заяви доц. Милен Михов от Обединените патриоти, който коментира казуса в студиото на "Денят ON AIR".

Патриотът обясни още, че министър-председателят Бойко Борисов е провел разговор с албанския си колега, което подчертава тезата, че ако няма българско малцинство, няма и европейска интеграция. Михов все пак не смята, че до такова развитие на нещата ще се стигне, тъй като Албания, както твърди той, е приятелска държава.

Гостът на Bulgaria ON AIR коментира и притесненията, че правата на нашите сънародници може да бъдат нарушени след подписания Закон за образованието в Украйна, в който се ограничава изучаването на майчин език от националните малцинства.

"Току-що се върнахме от парламентарна делегация в Запорожие. Това е област в Украйна, която е силно населена от българско малцинство повече от 150 години. Там срещнахме добро отношение на държавно и местно ниво, но и чухме определени сигнали от наши сънародници, които се притесняват от новите разпоредби", обясни Милен Михов.

По думите му "тънкият момент" е, че прилагането на закона предполага важна роля на местните и държавни администрации. Това от своя страна наклонява към потенциалния риск не на държавно, а на местно или областно ниво правата на българските малцинства да бъдат игнорирани, твърди патриотът.

"Затова ние ще търсим гаранция от украинската държава за прилагането и защитата на българските преимущества", обеща гостът на телевизията.