Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Глас от ГЕРБ: Разрешението за достъп до класифицирана информация е задължително

Според Христо Гаджев или има пробив в сигурността на президентството, или държавният глава е неинформиран

27.09.2017 | 20:10 Редактор: Василена Василева
Глас от ГЕРБ: Разрешението за достъп до класифицирана информация е задължително

Разрешението за достъп до класифицирана информация е задължително, за да може човек да си върши работата. Това заяви в студиото на "Денят ON AIR" Христо Гаджев от ГЕРБ по повод настояването на депутатите да бъде проверен шефът на кабинета на президента Иво Христов от главния прокурор и ДАНС. 

Повод за това е шифрограма с гриф "секретно", предпоследна степен преди "строго секретно", от 26 февруари 2017 г., която Христо Гаджев и Антон Тодоров са прочели като членове на временната комисия за проверка на процедурата за новите изтребители.

Шифрограмата е от посолството на САЩ и съобщава за проведени разговори на посланик Тихомир Стойчев с представители на корпорацията-производител на американските изтребители Ф-16. Тя е била изпратена от дирекция "Сигурност" на МВнР до министри, зам.-министри и до министъра на отбраната. На първо място обаче фигурира началникът на кабинета на Румен Радев Иво Христов.

"Проблемът идва от там, че шефът на президентския кабинет никога не е кандидатствал за допуск до класифицирана информация, за което има писмен отговор от Комисията за достъп до секретна информация", обясни Христо Гаджев.

Пред Bulgaria ON AIR той допълни още, че са поискали органите да установят дали човекът, отказал да се подложи на процедура за допуск, е чел секретния документ и дали не е изтекла информация.

По думите му, възникват две хипотези. Първата е, че документите са четени и има пробив в сигурността на информацията в президентството, а втората, че държавният глава е неинформиран и тези документи не са стигнали до него.

Вижте повече във видеото.