Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Тестът за психическа пригодност - "пробойната" в Закона за оръжията

Инструкторът по стрелба Александър Добрев настоява за засилен контрол и по-стриктна процедура при издаването на разрешително за пистолет

21.09.2017 | 20:39 Редактор: Жанета Нейкова
Тестът за психическа пригодност -

Много сериозна пробойна в Закона за оръжията има при теста за психическа пригодност. Той е най-важната стъпка при издаването на разрешително, а се използва само като формалност, алармира в "Денят ON AIR" инструкторът по стрелба Александър Добрев.

Гостът на Bulgaria ON AIR коментира случаите на престъпления, извършени от хора без или с изтекло разрешително за оръжие.

Пример бе инцидентът на бул. "Цариградско шосе" от преди няколко дни, когато военен полицай размаха пистолет след забележка, че изпреварва в аварийната лента.

Добрев посочи, че голяма част от случаите като този съдържат пропуски от страна на МВР и по-точно - службата по Контрол на общоопасни средства.

В конкретния пример полицаят е притежавал разрешително за оръжие, което е изтекло преди 9 години, отбеляза инструкторът.

Не само огнестрелните, но и газ-сигналните пистолети са голям проблем в България, акцентира Добрев.

Той твърди, че те могат да бъдат закупени както един хляб в магазина и притежават потенциала да се превърнат в огнестрелно оръжие.

"Бих забранил продажбата на газ-сигнални пистолети. Те са едни безсмислени предмети, които не носят нито колекционерска, нито културна стойност. Не са малко случаите на престъпления, извършени с такива пистолети, преработени", съобщи инструкторът по стрелба.

Александър Добрев настоява за по-стриктна процедура по издаване на разрешително за оръжие, както и засилен контрол при теста за психическа пригодност, тъй като 90% от престъпленията с пистолет са извършени от хора с психични проблеми.