Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Докладът за изтребителите установил: Една от офертите трябвало да отпадне по служебен ред

Анкетната комисия е проверила всички факти, настоя Маноил Манев от ГЕРБ

20.09.2017 | 20:28 Редактор: Мария Аладжова
Докладът за изтребителите установил: Една от офертите трябвало да отпадне по служебен ред

Докладът на временната анкетна комисия за изтребителите, в чието заключение се предлага рестарт на процедурата по избор на нови бойни самолети, е съставен на базата на всички събрани факти.

Това заяви в "Денят ON AIR" Маноил Манев от ГЕРБ, като посочи, че експертите са установили промени в правилата, които са повлияли за това една от офертите да отпадне по служебен ред.

"Има една институционална неразбория, която е довела до това, че поради липса на ясни разпореждания от някои от хората, отговорни за това, са се променили дадени параметри в дадената процедура и те са определили, че един от всички ще отпадне", разясни Манев.

"За мен фактът, че когато на масата стои милиард и половина, които са пари на българския данъкоплатец, и трябва да бъдат изхарчени за бъдещето на тази страна, за сигурността, е, че това трябва да стане максимално прозрачно и максимално издържано процедурно и законово", добави той.

Манев определи тезата на президента Румен Радев, която клони към лобизъм при окончателното решение за покупката, като "изпускане на нерви или просто медийна хватка".

"Комисията беше гласувана от НС с една задача - да се провери процедурата, с която се е стигнало дотук", посочи той.

За полемиката около доклада за състоянието на националната сигурност за 2016 г., извадки от който гласят, че Русия е заплаха, народният представител от ГЕРБ коментира:

"България е членка на НАТО. Там имаме абсолютните задължения, права и отношения, свързани с договора на НАТО, и няма какво да го коментираме на чия страна сме и къде сме".

Встрани от разговора не остана и нестихващото недоволство на служителите на МВР и протестите, с които униформените настояват за по-големи заплати и нов закон за МВР:

"Никой не неглижира служителите на МВР" - посочи Манев - "На абсолютно всички ни е ясно, че служителите на МВР имат справедлива нужда от повишаване на заплатите, от други социални придобивки и ние го доказваме с дела. Само че да тропаш с крак и да казваш: "Днес го искам, сега го искам, веднага и със стара дата" - това не е поведението на тези колеги, които аз познавам".

Вижте видеото с пълния разговор.