Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Член на ВСС: Върху мен не е оказван натиск по време на мандата

Ясен Тодоров подчерта това пред Bulgaria ON AIR по повод слуховете за разиграване на квоти в избора на новите 11 магистрати

18.09.2017 | 20:00 Редактор: Жанета Нейкова
Член на ВСС: Върху мен не е оказван натиск по време на мандата

Върху мен не е оказван натиск по взимането на решения от страна на народни представители или групата, в която те са членували. Това подчерта в "Денят ON AIR" Ясен Тодоров, член на Висшия съдебен съвет от прокурорската колегия, както и председател на Етичната комисия.

Той заяви това по повод слуховете за разиграване на квоти в избора на новите 11 членове на ВСС, тъй като управляващите трябваше да проведат гласуване миналия четвъртък, но то бе насрочено за тази седмица. 

Предполагаемата причина за това e неразбирателство между двете най-големи парламентарни групи - на ГЕРБ и на БСП, които не успяха да постигнат съгласие кои кандидати да бъдат подкрепени. 

Мандатът на настоящия състав на ВСС изтича след по-малко от 2 седмици.

Тодоров посочи, че новите 11 магистрати, които ще бъдат избрани, е важно каква позиция ще поддържат във Висшия съдебен съвет, по какъв начин ще взимат решенията си, а не кой ги е номинирал.

Ясен Тодоров даде положителна равносметка на отминалия мандат, в който участие взе и той, като посочи 3 подобрения по време на 5-те години:

"Възнаграждението на магистратите се подобри, като се увеличи с над 20%. Това е първата антикорупционна мярка. Второ, подобряването на чисто материалните условия на труд - сгради и кабинети. Трето - въведената възможност всеки магистрат да гласува в изборите за членове на ВСС в професионалната квота".

Тодоров коментира и пристигането на главния прокурор на Русия в България Юрий Чайка и поставения от активисти на "Да, България" надпис на моста над бул. "Цариградско шосе" - "Чайка, вън от Европа!", като заяви пред Bulgaria ON AIR:

"Русия е една от 5-те страни постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН. Когато има призиви срещу генералния или главния прокурор на една от тях, това няма да повиши международния имидж на нашата страна, напротив, обтяга го. Не мисля, че хората, които правят тези призиви действат в услуга на държавния интерес".