Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Влизането ни в Шенген не би било особена награда, смята анализатор

Калоян Правов очаква преразглеждане на споразумението в следващите 10 години, което ще засили вдигането на границите на страните в него

14.09.2017 | 20:45 Редактор: Жанета Нейкова
Влизането ни в Шенген не би било особена награда, смята анализатор

Влизането ни в Шенген не би била особена награда за нас. Това смята политическият анализатор Калоян Правов, гост на "Денят ON AIR".

Той подкрепи заявлението си с това, че споразумението между 25-те държави в Европа се очаква да бъде преразгледано в следващите 10 години от факта, че страните вече действат открито като "вдигат" собствени граници извън европейския регламент и тези действия обезсмислят основната идея на Шенгенското пространство.

Също така, Правов визира пред Bulgaria ON AIR анализ, който сочи, че левът като валутен борд е много по-добър вариант от еврото. 

"Еврото би ни лимитирало опциите да провеждаме мъдра икономическа политика в бъдеще", категоричен е политическият анализатор.

Калоян Правов коментира и излизането на Великобритания от Европейския съюз, като представи една евентуална картина на бъдещето на Острова:

"Ако Съюзът пусне Великобритания без особени последици и се окаже, че тя започне да просперира и търгува свободно, сигналът към другите държави ще бъде, че напускането на ЕС не е голяма работа и не би коствало много".

От друга страна обаче, ако ЕС реши остро да накаже Англия, конфликтът ще коства много и на двамата участници в казуса, убеден е Правов.