Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

"Пиещият човек в света на кръчмата!" изследва човешката психология след употребата на алкохол

Авторът проф. Валери Стефанов представи творбата си пред Bulgaria ON AIR

11.07.2017 | 20:26 Редактор: Василена Василева

Книгата "Пиещият човек в света на кръчмата!" е философски анализ на психологията на човек, употребяващ алкохол и особеното пространство, което се явяват кръчмите, място, което събира хората и позволява маските и задръжките да паднат. 

В студиото на "Денят ON AIR" литературоведът проф. Валери Стефанов представи своето произведение и посочи, че кръчмата от хилядолетия намира отзвук както в българската, така и в световната литература.

Това е едно много специално място, което събира хората, въвежда ги в света на оживлението от общуването и след това в опиянението, посочи проф. Стефанов пред Bulgaria ON AIR.

Идеята за книгата се ражда в желанието му да изследва психологическите промени на човек след употребата на алкохол.  

Той сподели, че творбата му разглежда опияняващите напитки от гледна точка на това, че освен приятел, те безспорно могат да се превърнат и в своеобразен враг, когато бъдат неразумно употребявани. И дори е възможно човек да изгуби себе си.

"Хората често пият, когато искат да забравят натовареното си ежедневие. В тези случаи алкохолът се явява вид социален отдушник и средство за психическо разтоварване", допълни още той.

Именно заради това "Пиещият човек в света на кръчмата!" представя алкохола и като метод за приповдигане на настроението, и като диаболично и опасно средство, с което не бива да се злоупотребява, обясни Стефанов.