Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Росен Петров: Българите обичат Русия, но предпочитат да живеят на Запад

Бюрокрацията трябва да загуби, иначе ще победи хаосът, каза депутатът от БДЦ в Денят ON AIR

20.10.2016 | 20:18
Росен Петров: Българите обичат Русия, но предпочитат да живеят на Запад

Турция е изключително важна за България, защото е страна с голяма армия, но и най-вече, защото в момента там има над 3 млн. бежанци, които след продължаващите атаки над Алепо и Мосул, могат да се увеличат. Изказването на президента на Турция Ердоган е насочено за вътрешнополитическа употреба, не толкова към нас. Това каза в предаването "Денят ON AIR" депутатът от Български демократичен център Росен Петров.

Според него Външно министерство би могло да вземе отношение по този казус, но трябва да прецени в каква обстановка са казани тези думи и дали те засягат България.

"Отчитам важността на Турция, но такива изявления по-малко...ако обичат", допълни още Петров.

По думите му отношенията между САЩ и Русия са леко ескалирали.

"Хора с костюми, членове на Съвета за сигурност, разсъждават за Алепо все едно това е режим на тока. Това е чиновническо отношение към човешката трагедия. Един загинал е трагедия, стотици загинали се превръща в статистика.  Войната там произвежда мигрантите, които напират към Европа, а отношението на великите сили е такова, че всяка сила си гледа нейните интереси", посочи гостът и допълни, че никой не напира да ходи в Русия. "Българите обичат Русия, но предпочитат да живеят на Запад", смята депутатът.

От разговора стана ясно, че Европа е единна в разединението.

"Всеки тръгна да се спасява по отделно, но по отделно няма да се спаси никой. Трябва лидерство от типа на Тачър и дьо Гол. Такива лидери сега няма, но обстоятелствата ще ги принудят да бъдат такива", категоричен е Петров.

По думите му бюрокрацията трябва да загуби, иначе ще победи хаосът, защото България стои на пътя на тия мигранти и охранява външната граница на ЕС, а не трябва да е сама в бедата си.

Росен Петров засегна и темата за президентските избори като посочи, че определени политически сили се заиграват с важните теми и накрая ще разклатят държавата. 

"Заради изборите, БСП налива огромен ресурс срещу спокойствието на страната. Опозицията трябва да бъде национално отговорна. БСП е основният двигател на тези процеси, които карат България да стои на кръстопът между Изтока и Запада. Всеки път, когато БСП е управлява самостоятелно, е завършвало по недобър начин за страната", категоричен е гостът.

Народният представител сподели, че ще гласува, защото България е изправена пред важен избор.

"Не може на две години да почваме всичко от начало. Страната ни трябва да живее в по- дълъг хоризонт и основните политически сили трябва да осигурят приемственост в поведението си, иначе си отиваме", заяви още гостът.

Той сподели мнението си за Цецка Цачева като каза, че тя е изключително подготвена заради опита, който има като председател на НС. За Красимир  Каракачанов, Петров посочи, че той е човек с ясни виждания и убеждения. За Калфин каза, че той е като "дялкан камък". 

"В тези избори ще има много кандидати, които ще имат подкрепа. Няма да е само сблъсък на две сили. Ако има евентуално предсрочни парламентарни избори, страната ще изпадне в много сериозна нестабилност за дълъг период от време. Коалиция между ГЕРБ и БСП не е възможна", заключи народният представител от БДЦ Росен Петров.