Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

България е зависима от Турция?

Турция държи огромен коз в ръцете си и това са бежанците, обясни политологът Калоян Методиев в Денят ON AIR

22.02.2016 | 22:42 Редактор: Ирина Георгиева
България е зависима от Турция?

България се намира в трудна позиция и е зависима от Турция. Това заяви политологът Калоян Методиев в Денят ON AIR.

Експертът коментира обявяването на Унур Емироглу за persona non grata така:

"Ако трябваше да има сериозен отговор посланикът на Турция в България трябваше да бъде обявен за persona non grata. Стана ясно, че консулът в Бургас е участвал в евентуалното правене на новия проект на Лютви Местан. Ако погледнете снощи самият посланик беше с Лютви Местан на събитие. Тоест той продължава да участва в политическия процес и въпреки това е посланик в София. При положение, че няколко парламентарни групи в България казват, че той трябва да си тръгне. За съжаление българската позиция е такава, че сме зависими. Нямаме полезен ход в случая. Съседът ни е голям, той е мощен и непредвидим"

Още по темата

Турция държи огромен коз в ръцете си и това са бежанците, обясни Методиев.

"В момента, в който реши едни 20-30-50 000 души, които са докарват до границата на България могат да ни поставят на колене. Голяма грешка беше подценяването на това преградно съоръжение, за което се говори от години. Наистина трябваше да бъде изградено. Имаше предостатъчно време, за да може да сме спокойно поне по тази линия. Виждаме, че едни държави членки на НАТО като Гърция и Турция - какво става заради бежанския поток", добави Методиев.

Най-опасното нещо е религията  - там парите и логика отстъпват на други чувства, коментира още Методиев.

"Турското население е миролюбиво настроено и със светски нагласи. Никога не е имало проблеми. Въпросът е, че през последните години и това, което излиза като информация е върхът на 

айсберга - процесите, които са текли. Ние тепърва ще научаваме за тях. Кучето е заровено при Главното мюфтийство. Там трябва бърза намеса от страна на българската държава. В момента се 

намираме в много тежко положение", повтори той.

Според политолога ДОСТ ще дръпне от избирателите на ДПС, но не толкова много. Проблемът е, че може да дестабилизира и радикализира част от тази общност. а ние нямаме интерес от това, добави той.