Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Димо Гяуров: Свалянето на Су-24 е сблъсък между Русия и НАТО

Бившият директор на Националната разузнавателна служба коментира катастрофата на руския военен самолет

24.11.2015 | 19:50 Редактор: Мария Аладжова
Димо Гяуров: Свалянето на Су-24 е сблъсък между Русия и НАТО

Свалянето на руския военен самолет Су-24 е сблъсък между НАТО и Русия, каза бившият директор на Националната разузнавателна служба Димо Гяуров в предаването Денят ON AIR. Това може да се окаже сериозна пречка за съставянето на международна коалиция срещу Ислямска държава, каза гостът.

Гяуров обясни, че военният самолет е бомбардирал тюркменските етнически турци в региона.

По-рано днес руският президент Путин заяви, че тюркмените са коренно съветско население, тясно свързано с минали терористични актове в Русия, поради което самолетите са имали задача да атакуват.

По думите на Гяуров населението е антируски настроено, защото е против режима на Башар Асад в Сирия.

„В изявлението на Путин ние отново виждаме политика на пропаганда, той пропусна да каже, че самолетът е свален на турска територия“, допълни бившият директор на Националната разузнавателна служба.

Появиха се и твърдения, че Русия се стреми да се закрепи трайно в Сирия заради икономически ползи. От една страна са нефтените богатства на страната, а от друга – стратегическата локация за построяване на руска военна база.

Гяуров коментира и изказването на българския премиер от Пекин, в което Бойко Борисов сравни ситуацията в Турция със случилото се отпреди месец, когато имаше съмнения за прелитане на руски бойни самолети над България. Гяуров определи изказването като „кокетство с медиите“.

По темата се включи и кореспондентът на БНР в Москва Николай Кръстев. По негови думи коментарите в Москва са, че атаката на Турция не е случайна - тя идва след посещението на Путин в Иран.

Страната, както е известно, подкрепя оставането на властта на Башар Асад. Към руските медии е имало призив да не публикуват графиките на турските радари, които турското правителство разпространи днес.