Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Катя Пеева: На Гърция й трябва правителство със силна парламентарна

Кабинетът на Ципрас е силно зависим от опозицията

20.08.2015 | 20:36 Редактор: Ирина Георгиева
Катя Пеева: На Гърция й трябва правителство със силна парламентарна

Крайно необходимо е Гърция да има правителство със силна парламентарна и обществена подкрепа, за да извърши всички реформи, които се налагат след подписване на споразумението с кредиторите. Това коментира Катя Пеева в предаването Денят Он Ер. По думите й в момента кабинетът на Ципрас се намира в безтегловност. 

"Той е силно зависим от опозицията, която всеки един момент може да го свали, защото няма мнозинство сред депутатите. Така тази вътрешна борба и разцеплението на практика в Сириза и се превърна в една тежка политическа криза за самата държава, защото това се случва в управляващата партия и началото на края на това правителство започна още при подписването на споразумението с кредиторите, защото бяха наложени тежки мерки, които до момента не са налагани на Гърция." - обясни Пеева.

Тези реформи са важни за съживяването на гръцката икономика, но не могат да се наложат от една партия като Сириза, защото е разделена, уточни Пеева. По думите й на Ципрас му е нужно ново правителство, за да прокара реформите. Най-вероятно Сириза отново ще спечели изборите, но депутатите ще бъдат в друг състав, допълни Пеева.

"Тази лявата платформа на бунтарите, които са 40 депутати е 1/3 от депутатите в момента. Те ще се опитат да се обособят в отделна партия, разбира се, ако спечели изборите и в зависимост с какъв процент, ще видим дали ще успее да състави коалиция с останалите партии. Ще му бъде по-трудно да я състави." - смята Пеева.

Еднопартийното правителство в Гърция е минало, коментира Пеева. Според нея, ако Ципрас не спечели изборите ще се постигне коалиционно правителство - то винаги може да се състави, независимо кой е премиер.

Чуйте;