Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Велислава Делчева: Промени в Конституцията не са спешни

Реформа в прокуратурата и контрол над съда са първите крачки към съдебна реформа,според експерта

25.05.2015 | 21:16 Редактор: Петко Трухчев
Велислава Делчева: Промени в Конституцията не са спешни

Предлаганите от правителството промени в Конституцията заради съдебната реформа не са наложителни на този етап. Тази позиция изрази Велислава Делчева – правен експерт към Програмата за развитие на съдебната система.

Още по темата

Така Делчева защити изразеното по-рано днес становище от бившия румънски съдебен министър Моника Маковей. Според нея подобни реформи забавят по-важния проблем – борбата с корупцията.

Чак толкова не са необходими промени в Конституцията. По-скоро да се обърне внимание на прокуратурата и на Висшия съдебен съвет, да могат магистратите там да се избират от съдиите чрез открито гласуване, а не чрез таен вот. По отношение на другите предложения за правосъдната реформа имам резерви. Една и съща плоча се върти от 10 години.

На критиките, че действията на Маковей в Румъния не са довели до нещо конкретно, а акциите й срещу политици и бизнесмени са просто реклама, Делчева отвърна:

Нещата там се раздвижиха. Има мнения, че е PR, но какво лошо има в това след като се върши в полза на обществото и се показва кои са корумпираните в действителност, докато тук нещата остават скрити.

Според експерта в българската съдебна система липсват лидерите, които да оглавят реформата. Не се обръща внимание на човешкия фактор, изтъкна Делчева.

Колегите в съдебната система да спрат да се крият. Работят доста добри и морални хора, но не са заинтересовани да излязат напред. Докато нещата почиват на личностни битки няма да има съдебна реформа.

Не се набляга на основен проблем в заявката за реформи, а именно по-силен контрол над магистратите, допълни Делчева.