Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Лъчезар Богданов: Няколко сектора дърпат българската икономика напред

21.05.2015 | 21:00 Редактор: Весела Гиздева
Лъчезар Богданов: Няколко сектора дърпат българската икономика напред

От данните за икономиката на България от последната година – година и половина се виждат ясно всички структурни дългосрочни проблеми. Те са натрупани от години заради липсата на разумни публични политики. Това заяви Лъчезар Богданов, управляващ съдружник в „Индъстри уоч“ в предаването „Денят Он Ер“ с водещ Веселин Дремджиев.

Относно млечния сектор експертът коментира, че  там проблемите са натрупвани с години, секторът е поддържан дълго време донякъде изкуствено. Там са намирали заетост хора, които не са били добре образовани, не са били адаптирани към новите реалности. Обаче лека –полека това свършва.

Същото се случва и в икономиката като цяло и затова голяма част от регионите в страната са в това лошо състояние – по данни на Евростат пет от общо шестте статистически района на страната  попадат в топ 10 на най-бедните региони в целия ЕС.

„Има сектори, които дърпат икономиката напред – това са ИТ сектора, бизнес услугите и информационните услуги. Освен тях има браншове в преработващата индустрия, които отбелязват ръст от 30 % на годишна основа – такъв е секторът за производство на автокомпоненти“, посочи Богданов.

 Пости половината от допълнително създадените постоянни работни места за последните 12 месеца са именно в преработващата индустрия.

„Но това се секторите в икономиката, които работят на пазарен принцип, работят открито, за глобалния пазар и са успели да се възползват от членството на България в ЕС, на един голям общ пазар, в който ние сме най-бедните и най-изостаналите“, подчерта Богданов.