Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Весела Чернева: ЕК показа, че има инструменти да защити интереса на страните-членки

22.04.2015 | 21:52 Редактор: Весела Гиздева
Весела Чернева:  ЕК показа, че има инструменти да защити интереса на страните-членки

Решението на Eвропейската комисия да обвини руския газов гигант "Газпром" в злоупотреба с господстващо положение на пазара на Стария континент ясно показа, че комисията има инструменти да защити интереса на страните членки на ЕС. Това заяви Весела Чернева - директор в Европейския съвет за външна политика, в предаването „Денят он ер“ с водещ Веселин Дремджиев по телевизия „България Он Ер“.

В отношенията с Газпром водещи са две страни – Германия и Италия, които са най-големите купувачи от руския газов гигант. Техните отношения с Газпром винаги са били добри, те са получавали добри цени – Германия и Италия получават по-евтина газ от България, посочи Чернева. По думите й тези две страни са диктували енергийната политика по отношение на Газпром. „

Сега Еврокомисията получи свободата да използва инструментите, свързани с конкуренцията и свободния пазар“, каза Чернева.

„Русия е тази, която използва газа като оръжие. Европейският съюз винаги се е пазил да не прави това именно за да не наруши добрите си отношения с Газпром на чисто пазарна основа. През последната година и половина стана ясно, че Русия няма да се спре пред нищо и затова ЕС, макар бавно и тромаво, в крайна сметка стигна до момента, в който реши да защити своите страни-членки.“

Според Чернева Русия се страхува да не загуби европейските си пазари и е готова на отстъпки. Оттук нататък зависи от страните-членки да обединят усилията си, да използват влиянието, което ЕК придоби, и да успеят да се споразумеят с Русия за ниски цени на газа.