Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

В Сирия се води мръсна, неконвенционална война

Коментар на проф. Владимир Чуков, арабист

06.05.2014 | 23:50
В Сирия се води мръсна, неконвенционална война

В началото на май 2014 се проведе среща на външните министри на страните-съседни на Сирия, след като през март страната оглави класацията, изгонила най-много бежанци извън територията си. До март начело беше Афганистан с 2,5 млн души, напуснали страната, а от март 2014 - Сирия, изгонила 2,6 млн. души от домовете си.

Сирия е генератор на най-голямата хуманитарна катастрофа, заяви проф. Чуков за Ивайло Лаков в предаването на Bulgaria On Air, Денят он ер на 6 май 2014.

Сблъсъците между различни групировки в Сирия продължават. Ситуацията остава сложна, тъй като се бият двете основни организации-представители на Ал Кайда, Ислямската държава в Ирак и Ливан и Фронтът Мусра, обясни Владимир Чуков.

Башар Ал Асад, контролиращ над 60% от територията, насрочи в началото на юни 2014 нови президентски избори, които най-вероятно ще спечели, прогнозира Чуков. Според него има връзка между украинската и сирийската криза, въпреки че двете страни са разделени на 1300 км, защото основните играчи са едни и същи в двете страни, а в двете проблемни ситуации се развива някаква страница от Студената война, каза Чуков.

Професорът смята, че "т.нар. "бунтовници" - Сирийската свободна армия, с всеки изминат ден започва да доказва, че може би е подставена - забелязва се например известен отлив от висши офицери от Сирийската свободна армия-бивши дезертьори, които се връщат към редовната армия.

Според Чуков оценката на министъра на външните работи на Франция, Лоран Фабиус е била най-вярна - ако в момента наблюдаваме трагедията в Сирия, то това се дължи най-вече на ненанасяне на военен удар от страна на Запада и САЩ през август 2013, е казал Фабиус.

През април 2014 имаше ежедневни бомбардировки над Халеп /Алепо/ с напалм и на 9 април 2014 отново беше използвано химическо оръжие, хлорин, което е забранено - добави проф. Чуков.

В началото на май 2014 Вашингтон призна сирийската опозиция, като й даде статут на дипломатическо представителство и обеща отново да я снабдява с ненападателни оръжия. През март бяха дадени противотанкови ракети с обещанието бунтовниците да бъдат снабдени и с ракети земя-въздух - това евентуално би променило баланса на силите, обясни Владимир Чуков.

Китай промени леко позицията си след острия сблъсък в Украйна - това се прояви по време на първото посещение на Ахмед Джерба, лидерът на опозицията в Сирия - според Чуков това е още един аргумент за връзката между двете кризи.

Над 150 000 души загинаха по време на гражданската война в Сирия, продължаваща вече три години.

Цялото телефонно интервю на проф. Владимир Чуков за Ивайло Лаков в Денят он ер на 6 май 2014 - във видеото.