Президентът на КТ "Подкрепа" : Таванът на пенсиите трябва да расте, докато стигне до 0

Максималните пенсии и максималният осигурителен доход са в корелация, смята Димитър Манолов

08.10.2018 | 20:48 Редактор: Ралица Братанова
Президентът на КТ

Без скандали между работодатели и синдикати Националният съвет за тристранно сътрудничество одобри пакета данъчни закони за 2019 г.  Темата коментира в студиото на "Денят ON AIR" президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

"Днес направихме преглед на промените, които се правят в данъчните закони. По тях повече забележки имаха работодателите. Имаше и някои много добри неща, които се прилагат, например  отпадането на справките по данъчните декларации, т.е това, което е платил за вас работодателят авансово, ще се появява автоматично в данъчна декларация в електронен вариант" обясни в  "Денят ON AIR"  Димитър Манолов.

Президентът на КТ "Подкрепа" обясни, че миналата седмица на срещата между него, Пламен Димитров, министър-председателя и министъра на финансите e обсъждано как ще бъдат разпределени обещаните 10 % увеличение на заплатите в бюджетния сектор. Манолов сподели още, че  подпомагането на енергийно бедните отново е тема на дневен ред в обществото.

"Когато се говори за увеличаване на максималните пенсии, е нормално да се говори за максималния осигурителен доход, тъй като тези две неща са в корелация" коментира Димитър Манолов пред  Bulgaria ON AIR oтносно позицията на работодателите против повишаването на максималния осигурителен доход.

По неговите думи таванът на пенсиите не бива да пада, а трябва да расте, докато стигне до 0.

В заключение президентът на КТ "Подкрепа" коментира и предложението за реформа в облагането на имоти.

"Ако човек има две жилища в различни общини, досега беше възможно и двете да бъдат обявени като основни и за тях да се плаща по-нисък данък. Това ще спре да бъде възможно. Лицето, което не обяви кое е основното му жилище, ще плаща и за двете като неосновни. Харесвам това предложение - да се научим на дисциплина и ред", сподели Димитър Манолов пред  Bulgaria ON AIR.

Вижте видеото с целия разговор.